Obchody święta 3 Maja, Gdańsk 1981

Nagrania Radiowej Agencji „Solidarność” w Gdańsku.

W części pierwszej przypomnienie relacji historycznych o okolicznościach uchwalenia Konstytucji 3 Maja przerywane ilustracjami muzycznymi (w tym utwory Jacka Kaczmarskiego i Rejtan, czyli raport ambasadora, Krajobraz po uczcie, Arka Noego) i wierszem Juliana Ursyna Niemcewicza Obrona wojska moskiewskiego.

Czas nagrania 00:26:55

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

W drugiej części zostały nagrane obchody rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja w Gdańsku w 1981 r. pod pomnikiem Króla Jana III Sobieskiego. Uroczystości otworzył i przywitał zebranych mec. Jacek Taylor, który zaintonował na początku Boże coś Polskę. Następnie odtworzono z taśmy magnetofonowej odczytany przez aktorkę Halinę Winiarską wstęp do Konstytucji 3 Maja. W dalszej części przemówienia wygłosili: w imieniu komitetu obchodów – Tomasz Cofta, student UG oraz Dariusz Kobzdej, przewodniczący gdańskiego Komitetu Więzionych za Przekonania i członek RMP.

Czas nagrania 00:35:23