Informacyjny Magazyn Dźwiękowy „Solidarność” lipiec 1982

Kaseta 1a

Zapowiedź kasety, „Mury” (frag.), Informacje od początku lipca do 23 lipca, m.in. o apelu TKK „S” o powstrzymanie się w lipcu od protestów, aresztowaniu w Warszawie Radia „S”, nadaniu 13 lipca trzeciej audycji Radia „S” w Gdańsku, o b. żołnierzach zwolnionych z wojska kierowanych bez egzaminów wstępnych na wyższe uczelnie – na UG przyjęto 52 osoby, zwolnieniach z obozów dla internowanych, wystąpieniu gen. Jaruzelskiego 21 lipca w Sejmie.

Nagranie przemówienia papieża Jana Pawła II do Polaków z 14 lipca 1982 r. podczas audiencji generalnej

Felietony i  komentarze o: wezwaniu TKK „S” do powstrzymania się w lipcu od protestów, wystąpieniu w Sejmie gen. Jaruzelskiego, zasługach Wałęsy i jego internowaniu, analiza sytuacji po wprowadzeniu stanu wojennego.

Czas nagrania 00:24:52

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Kaseta 1b

Z archiwum stanu wojennego: nagranie z 16 XII 1981 r. z ul. Wały Piastowskie w Gdańsku. Utrwalono na nim zbieranie się ludzi, wspólne śpiewy, przerwanie kordonu ZOMO, podejście pod pomnik Poległych Stoczniowców i w pobliże bramy stoczni oraz sam początek starć z milicją.

Fragment audycji z 21 sierpnia 1982 redakcji polskiej radia francuskiego z nagraniem programu „Poezja stanu wojennego”.

Zakończeniu audycji towarzyszy wezwanie: „przegraj i podaj dalej”.

Czas nagrania 00:25:51