Spotkanie z Czesławem Miłoszem 17.06.1981 r. w sali BHP Stoczni Gdańskiej

17 czerwca 1981 r. do Gdańska przyleciał Czesław Miłosz. Zwiedził Stocznię Gdańską, po której oprowadzał go Lech Wałęsa. W prasie związkowej przedrukowano całe przemówienie noblisty wraz z fragmentami pominiętymi w prasie oficjalnej (Czesław Miłosz w Gdańsku, „Biuletyn Informacyjny Solidarność”, 25 VI 1981).

Zawartość nagrania: oficjalne powitanie przez przedstawiciela Społecznego Komitetu Budowy Pomnika Poległych Stoczniowców w Gdańsku i jednocześnie Komitetu Zakładowego NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdańskiej, Henryka Lenarciaka. Spotkanie prowadził Zygmunt Manderla. Przywitanie gości. Wypowiedź Czesława Miłosza. Pytania do Miłosza i odpowiedzi noblisty. Zapowiedź wydania przez Społeczny Komitet zbioru wierszy Miłosza. Wypowiedź Lecha Wałęsy. Zakończenie spotkania. Odśpiewanie „Sto lat” dla noblisty.

Czas nagrania 00:35:03

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.