Ilustracje, audio, video, poezja

Podczas strajku w Stoczni Gdańskiej zrobiono wiele tysięcy zdjęć, powstały rysunki, okolicznościowe stemple, plakaty, nakręcono kilometry taśmy filmowej, nagrano kilkaset godzin rozmów z posiedzeń MKZ oraz negocjacje z dyrekcją i komisją rządową. Z powodu różnych przepisów prawnych możemy pokazać tylko nieliczne archiwalia. Mamy nadzieję, że oddadzą one choć w przybliżeniu niepowtarzalną atmosferę sierpniowego strajku.

W przedstawieniu Kolęda Nocka, którego premiera odbyła się 20 grudnia 1980 r., Ernest Bryl opisał marzenia strajkujących robotników o godności w sposób następujący: „Przyjdzie czas, kiedy ludzie tak niby garbaci […], grzbiet wyprostują i zamiast garbu skrzydła na plecach poczują. I choć do dziś samotni, nagle znajdą braci, i będą się mogli słowem, nie kłamstwem podzielić; spojrzeć w oczy, zobaczyć w zmęczeniu nadzieję. I ten wiatr zrozumieją, co im w skrzydła wieje, choć o skrzydłach od wieka wieków zapomnieli. Przyjdzie czas, kiedy w lustro popatrzą bez wstydu. I nie będą do siebie chrząkać i pomrukiwać. I twarz swoją obejrzą, jak ją inni widzą. I twarz innych zobaczą nareszcie prawdziwą”.

W okresie lat 1980-1981 powstało bardzo wiele wierszy ulotnych, które w niedoskonały sposób usiłowały oddać atmosferę tamtych chwil. W wielu anonimowi autorzy pisali o godności pracy i krytykowali rządzących.

(LB)

wszechnica@solidarnosc.org.pl