Tarnów 1987

W Tarnowie w nocy przed przyjazdem papieża cały czas padał deszcz. Dlatego ludzie w drodze na mszę musieli pokonać trasę przez ogromne błoto, a później godzinami w błocie czekali na Papieża. Na spotkanie z Ojcem Świętym przyszło na pewno ponad półtora miliona ludzi. W żadnym innym mieście tak ogromnych tłumów nie było. Harcerze i harcerki zorganizowali tu „Białą służbę”. W dzień wizyty papieża przybyło do Tarnowa do 8 tysięcy harcerek i harcerzy z 68 miejscowości z całej Polski.  Telewizyjna relacja z mszy św. w Tarnowie została okrojona z wszystkich fragmentów, w których pojawiali się harcerze.

Podczas wygłaszania słów do kapłanów Ojciec Święty mówiąc o powołaniu i powinnościach duchownych wspomniał także o ks. Popiełuszce, a podczas homilii beatyfikacyjnej Karoliny Kózkówny wiele miejsca poświęcił sprawom polskiej wsi, rolnikom i upomniał się o możliwość działania dla niezależnego związku zawodowego rolników.

Kontakt ze mną:

biernacki.leszek@wp.pl

2 odpowiedzi na „Tarnów 1987

1. Dlaczego ta pielgrzymka Ojca Świętego jest jest spychana na margines pamięci ludzkiej i umniejszana jej rola.?

2. Uważam iż ówczesne władze oraz dogadujące się z nimi swery , czego dowiodły czasy ” pokomunistyczne „, bały się przyznać roli , i wpływów ruchów Chłopskich na odzyskanie NiepodlegŁości po 89- tym roku. I boją do dzisiaj zdrowego rozsądku i patriotyzmu regionu Tarnowskiego.