Leszek Biernacki, gotowość strajkowa w MKZ, 27 III 1980

Po pobiciu związkowców w Bydgoszczy w „Solidarności” wrzało. 20 marca 1981 r. w całym regionie ogłoszono stan gotowości strajkowej. W MKZ wprowadzono całodobowe dyżury członków prezydium, którzy byli pod ochroną straży robotniczej. Także w komisjach zakładowych ustanowiono całodobowe dyżury. 22 marca 1981 r. do Prezydium MKZ dotarły informacje, że może zostać wprowadzony stan wyjątkowy. Dzień później podczas obrad KKP Wałęsa mówił, że w wypadku wprowadzenia stanu wyjątkowego należy ogłosić strajk generalny. W wyniku wielogodzinnych dyskusji ustalono, że 27 marca 1981 r. odbędzie się strajk ostrzegawczy, a jeśli po jego przeprowadzeniu sytuacja się nie wyjaśni, to od 31 marca 1981 r. rozpocznie się strajk generalny.

27 marca 1981 r. strajk ostrzegawczy objął całą Polskę. Był demonstracją siły oraz zapowiedzią, że wszystko jest dobrze przygotowane do strajku generalnego. W Regionie Gdańskim strajk ostrzegawczy miał spokojny przebieg. Wzięli w nim udział nie tylko członkowie „Solidarności”, ale także związki branżowe i członkowie partii, a wiele organizacji partyjnych przesłały do KC PZPR uchwały krytykujące postępowanie władz.

Koledzy z NZS na uczelni wspólnie z „Solidarnością” sprawnie przeprowadzili strajk na UG. Łączniczką z MKZ w Gdańsku była Basia Hejcz. Ja powoli wracając do zdrowia pojechałem do MKZ, aby gdyby coś się działo, zrobić zdjęcia.  Do środka nie można było wejść. Musiałem najpierw dostać przepustkę i zezwolenie na robienie zdjęć w MKZ, którą wystawił mi Aram Rybicki. Na szczęście nic złego tego dnia się nie stało.

Kontakt ze mną:

biernacki.leszek@wp.pl