Leonard Szmaglik, Zakazane Piosenki, Gdańsk 1981

Największym przedsięwzięciem kulturalnym gdańskiej „Solidarności”, które zorganizowano dla uświetnienia I rocznicy powstania związku, był trwający od 20 do 22 sierpnia 1981 r. Przegląd Piosenki Prawdziwej „Zakazane Piosenki” (dodatkowy koncert laureatów odbył się w Operze Leśnej w Sopocie 4 września – w dniu rozpoczęcia pierwszej tury I Krajowego Zjazdu Delegatów). Z ideą zorganizowania imprezy zaraz po zakończeniu w 1981 r. festiwalu w Opolu wystąpili Andrzej Czeczot, Maciej Karpiński, Wojciech Łyżwa (później producent PPP), Maciej Zembaty i Jacek Kuroń. Z ramienia „Solidarności” za przedsięwzięcie odpowiadali Szymon Pawlicki i Bogusław Gołąb. W klubie Stoczni Północnej „Lastadia” urządzono biuro organizacyjne, którym kierował dyrektor PPP Waldemar Banasik. Dyrektorem artystycznym koncertów był Maciej Zembaty, kierownikiem muzycznym – Andrzej Trzaskowski, scenografię wymyślił Andrzej Czeczot.

Na festiwal zaproszono ponad dwustu wykonawców, którzy zgodzili się występować za darmo (pokryto im koszty przyjazdu i pobytu). Przy festiwalu akredytowało się około dwustu dziennikarzy i piętnaście ekip telewizyjnych. Bilety, choć na ówczesne czasy bardzo drogie (karnet na trzy dni kosztował 900 zł), rozeszły się błyskawicznie. Cały dochód z imprezy został przeznaczony na Fundusz Społeczny NSZZ „Solidarność”. W czasie Przeglądu w hali Olivia urządzono wystawę rysunków satyrycznych Andrzeja Czeczota i Juliana Bohdanowicza.

Kontakt z autorem zdjęć za pośrednictwem Wszechnicy.