Leonard Szmaglik, obchody rocznicy Sierpnia ’80 w Gdańsku

14 sierpnia 1981 r. o godz. 9.25 trzyminutowe wycie syren rozpoczęło obchody pierwszej rocznicy strajków sierpniowych. W Trójmieście na kilka chwil wstrzymany został ruch uliczny. O tej godzinie rok wcześniej powstał w Stoczni Gdańskiej pierwszy komitet strajkowy. Przed historyczną bramą nr 2 Stoczni Gdańskiej stanęła warta honorowa zaciągnięta przez stoczniowców. Na wózku akumulatorowym pojawił się Wałęsa i wygłosił krótkie przemówienie. W sali BHP, gdzie urządzono wystawę fotograficzną o strajku w sierpniu 1980 r. oraz o wydarzeniach w grudniu 1970 r., zaczął urzędować dawny Komitet Strajkowy (zabrakło wielu osób). Z głośników puszczano taśmy z nagranymi negocjacjami. Odtworzono ogólny wygląd sali z czasu strajku. Po południu strajkowe ballady przypomniał Maciej Pietrzyk, wystąpił też Piotr Szczepanik.

Pod pomnikiem Poległych Stoczniowców o godz. 17.00 rozpoczęła się msza, którą celebrował bp gdański Lech Kaczmarek. Po mszy na pętlę tramwajową nieopodal pomnika przyjechał tramwaj z numerem „1956”, z którego dobiegały rewolucyjne pieśni przeplatane odgłosami wystrzałów. W ten sposób rozpoczęło się plenerowe widowisko, w którym wystąpili m.in. Krystyna Janda, Szymon Pawlicki, Jacek Kaczmarski, Przemysław Gintrowski, Maciej Zembaty i Piotr Szczepanik oraz aktorzy studenckiego teatru „Jedynka”, cały spektakl wyreżyserował Krzysztof Babicki.

Zdjęcia z obchodów I rocznicy Sierpnia ’80 Leonarda Szmaglika.

Kontakt z autorem za pośrednictwem Wszechnicy.