Autorska galeria fotografii Leonarda Szmaglika

Leonard Szmaglik, fot. G. Mehring

Leonard Szmaglik (ur. w 1937 r.) przygodę z fotografią rozpoczął w rodzinnych Brusach, gdzie w 1955 r. nauczyciel zainteresował go fotografią. W 1965 roku rozpoczął pracę w Stoczni Północnej (przepracował w niej 30 lat). Przez cały czas fotografował ludzi i wydarzenia, które działy się w Gdańsku.

Uchwycił w kadrze Fidela Castro i Charlsa de Gaulle, a także np. wszystkie Jarmarki Dominika setki koncertów rockowych. W 2005 r. obchodził jubileusz 50-lecia pracy twórczej. Mówi o sobie, że jest „zawodowym fotografem amatorem”.

Brał udział w wielu wystawach, m.in. w 1996 r. Nadbałtyckie Centrum Kultury w Gdańsku zorganizowało jego dużą wystawę, na której przedstawiono około 1500 zdjęć z lat 1960-1996. Każdego roku Leonard Szmaglik bierze udział w konkursie fotograficznym Foto Feta organizowanym przez Młodzieżowy Klub Twórczy „Plama”, gdzie miał dwie wystawy: „Obrazy światłem i ogniem malowane” (1999) oraz „Nowa Hanza” (1999).

W 1989 r. otrzymał medal 150-lecia Fotografii. Nagroda została przyznana przez Ogólnopolski Komitet Organizacyjny Obchodów 150-lecia Fotografii w uznaniu zasług dla rozwoju fotografii. W 1996 r. otrzymał Nagrodę Prezydenta Miasta Gdańska z okazji 40-lecia działalności fotograficznej na rzecz Gdańska.

Leonard Szmaglik, fot. arch. domowe

W latach 1980–1981 towarzyszył wraz ze swoim aparatem „Solidarności”. Uwiecznił na zdjęciach wiele wydarzeń i osób. Na jednym z kadrów uchwycił nowożeńców, którzy przyszli położyć kwiaty przy budowanym pomniku. Szmaglik pracował wówczas w Stoczni Północnej. Po pracy chodził z aparatem fotograficznym na plac przy Stoczni Gdańskiej i robił zdjęcia poszczególnych faz budowy pomnika.

W stanie wojennym obawiał się robić zdjęcia na demonstracjach i już nie towarzyszył „Solidarności” w jej codziennej walce o demokratyczna Polskę. Zrobił jedynie kilka zdjęć w 1984 r. podczas występu aktorów w Kaplicy Królewskiej w Gdańsku oraz w czasie strajku w sierpniu 1988 r. Jednak wówczas, tak jak i dziś dokumentował zwykłe życia Gdańska i jego mieszkańców.

Leonard Szmaglik w telewizji

Reportaż Marcina Żebrowskiego w TVN 24 „Szafa Szmaglika”

Get the Flash Player to see this content.

Wojciech Korzeniewski rozmawia z Leonardem Szmaglikiem o tym jak wspólnie ze śp. Jackiem Awakumowskim fotografowali na rockowych koncertach

Get the Flash Player to see this content.

Kontakt z Leonardem Szmaglikiem za pośrednictwem Wszechnicy lub na Facebook.