Autorska galeria fotografii Stanisława Składanowskiego

Stanisław Składanowski, Stocznia Gdańska sierpień 1980 r.

Stanisław Składanowski jest członkiem Związku Polskich Artystów Fotografików oraz przewodniczącym Okręgu Gdańskiego ZPAF, Pomorskiego Klubu Fotografów Reklamowych i Gdańskiego Towarzystwa Fotograficznego.

Urodził się 30 V 1950 r. w Książniku na Mazurach. W Gdańsku zamieszkał od 1964 r., gdzie do 1968 był uczniem Szkoły Zawodowej i stażystą w Stoczni Gdańskiej im. Lenina. W latach 1968-1984 pracował w Gdańskiej Stoczni Remontowej. 15 V 1982 r. został internowany w Ośrodku Odosobnienia w Strzebielinku. Zwolniono go 9 VII 1982 r. Od 1984 do 1989 r. pracował w Energobloku Wybrzeże. W 1988 r. został przyjęty do ZPAF. W 1989 rozpoczął działalność gospodarcza w zakresie poligrafii i fotografii.

Zajmuje się fotografią od roku 1975. Był uczestnikiem i laureatem wielu wystaw i konkursów fotograficznych w kraju i za granicą. Zajmuje się fotografią reklamową, współpracuje z wieloma firmami, wydawnictwami a także czasopismami ilustrowanymi. Jego ulubione tematy fotograficzne to: portret ludzki w szerokim rozumieniu, natura – pejzaż i przyroda, fotoreportaż. Posiada bogate archiwum zdjęć z wydarzeń sierpniowych na Wybrzeżu w 1980 r. Prowadził zajęcia z kompozycji i sztuki fotografowania.

Publikował zdjęcia w wydawnictwach albumowych zbiorowych i indywidualnych. Ukazały się albumy indywidualne ze zdjęciami jego autorstwa: „Gdańsk”, „Gdańsk miasto moich marzeń” oraz w 2002 r. „Kaszuby”. Eseistyczny wstęp do kaszubskiego albumu, wprowadzający w nastrój, napisał Olgierd Budrewicz. Ukazał się w dwóch wersjach językowych: polsko-angielskiej i polsko-niemieckiej.

Kolejne albumy: Toruń (2003), Pomorskie (2006), Stan wojenny – ostatni atak Systemu (KARTA, Dom Spotkań z Historią Warszawa 2007), Lech Wałęsa – droga do Prawdy (Świat Książki Warszawa 2008). W 2004 był autorem wystawy „Magiczny Gdańsk” prezentowanej w ramach obchodów Roku Kultury Polskiej we Francji, nast. w Niemczech, Belgii, Holandii, Szwecji, w 2006 i 2007 na Litwie (w Wilnie i Druskiennikach), w 2008 w Parlamencie Europejskim w Brukseli. W 2005 dokumentował fotograficznie (na zlecenie UM Gdańska) wydarzenia i imprezy związane z obchodami 25 rocznicy Sierpnia ‘80, współautor wystaw o tej tematyce, m.in. „Przestrzenie Wolności” (wystawa na terenie SG), „Drogi do Wolności – Przez Solidarność do Europy” (wystawa pokazywana m.in. w Szwecji, Niemczech, Francji, na Łotwie, w Algierii, Chile, Kanadzie, USA). Współpracownik Referatu Promocji Urzędu Miasta Gdańska w zakresie fotografii miasta (wykorzystywanych do promocji Gdańska).

Na stronie Wszechnicy Solidarności Stanisław Składanowski zgodził się stworzyć swoją własną autorską galerię fotografii, która stopniowo zapełni się zdjęciami z różnych lat i o różnorodnej tematyce. W pierwszej kolejności są to zdjęcia związane tematycznie z „Solidarnością”:

strajk w sierpniu 1980 r. w Stoczni Gdańskiej

hasła na murach i chodnikach Gdańska w 1981 r.

wprowadzenie stanu wojennego (Stocznia Gdańska) i demonstracje uliczne 3 maja 1982 r. w Gdańsku

msza papieska na osiedlu Zaspa w Gdańsku w 1987 r.

zdjęcia ze strajku w sierpniu 1988 r.

Kontakt ze Stanisławem Składanowskim

gemelo@post.pl