Wydarzenia w Bydgoszczy, 19 III 1981

"Zakończenie rozmów w Bydgoszczy", rysunek satyryczny z 1981 r.

Nagrania Radia „Solidarność” Regionu Mazowsze.

1. Dokumentalne nagranie z wydarzeń w budynku WRN w Bydgoszczy 19 marca 1981 r.: rozmowy z milicją i interwencja. W drugiej części, od ok. 31 minuty, utrwalono na taśmie rozmowy bydgoskiego MKZ z ekspertami rządowymi. Wypowiedzi: Zbigniewa Bujaka, wiceprokuratora generalnego Józefa Żyto, wiceprzewodniczącego MKZ w Bydgoszczy Krzysztofa Gotowskiego. Na koniec przedstawiono krótką ocenę sytuacji Lecha Wałęsy.

AKK”S”, taśma nr N_8_01. Czas nagrania 00:46:25.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

2. Odczytane Oświadczenie Egzekutywy KW PZPR w Gdańsku po wydarzeniach w Bydgoszczy (nagranie z Polskiego Radia w Gdańsku). Nagranie z posiedzenia WRN w Bydgoszczy. Jan Rulewski odpowiada na pytania wiceprokuratora generalnego Józefa Żyto.

AKK”S”, taśma nr N_8_03. Czas nagrania 00:23:14.

3. Nagranie wypowiedzi radnych WRN w Bydgoszczy. Relacje uczestników wydarzeń, m.in. radnego Eugeniusza Kuziemskiego i Michała Bartoszcze, reprezentanta NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych.

AKK”S”, taśma nr N_8_04. Czas nagrania 00:43:07.

Plakat z 1981 r. po interwencji milicji w Bydgoszczy. Na zdjęciach Rulewski i Łabentowicz