Kraków, wystawa „Pokolenie ’80″

30 listopada 2010 r. w Muzeum Narodowym w Krakowie, ul. 3 Maja 1 odbędzie się wernisaż wystawy „Pokolenie ’80”.

Celem wystawy jest ukazanie twórczości artystów rozpoczynających swą samodzielną, artystyczną drogę w latach 1980-89 w obrębie kultury niezależnej. Zostaną zaprezentowane powstałe wówczas: prace plastyczne, utwory literackie, twórczość muzyczna, działania teatralne i alternatywne. Organizatorzy w zawiadomieniu deklarują, że chcą się zastanowić „nad specyfiką artystycznej formy, języka i poruszanej tematyki w dziełach młodego wówczas pokolenia. Pragniemy odpowiedzieć na pytania: Jakie środki wyrazu były wspólne dla różnych dyscyplin sztuk a jakie zaznaczały się różnice? Czy cezura pokoleniowa wyznaczała też różnice tematyczne i formalne w stosunku do artystów starszych, którzy także uczestniczyli w Ruchu Kultury Niezależnej? Na ile samodzielna była ta twórczość i czy istniały jakieś specyficzne cechy ówczesnej sztuki polskiej w stosunku do sztuki innych krajów?”

Celem przedsięwzięcia jest ukazanie całościowego obrazu młodej sztuki niezależnej lat osiemdziesiątych, która z perspektywy paru dziesięcioleci, stanowi jeden z fundamentów oryginalności współczesnej kultury polskiej.

Wystawa będzie prezentowana do 16 stycznia 2011 roku.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Informacje. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.